Tillbaka
Hjortstek med rostade jordärtskockor och spetskål

Hjortstek med rostade jordärtskockor och spetskål

Tillagningstid 60 minuter | ca 4–5 portioner

  • 1 Wildea kronhjortstek, ca 1 kg
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 25 g smör
  • 1 msk outspädd kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 spetskål (alternativt vitkål)
  • 250 g schalottenlök
  • 50 g smör
  • 1 knippe timjan
  1. Tina köttet långsamt, helst i kylskåp över natten.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Smält en klick smör i en het, ugnstålig gryta och bryn köttet. Tillsätt kalvfond och vatten, sätt in hela grytan i ugnen, låt stå i ca 30 min.
  4. Skrubba jordärtskockorna rena och dela dem på hälften. Skär kålen i klyftor, skala och dela löken.
  5. Lägg över kålen, löken och skockorna i grytan tillsammans med köttet, klicka över smör och sätt in grytan i ugnen igen tills köttet har innertemperatur på 55-60°C beroende på hur du vill ha köttet. Låt köttet vila i folie i minst 15 minuter innan du skär upp det.
  6. Skär upp köttet, lägg tillbaka det i grytan, toppa med timjan och servera direkt.
Relaterad produkt
Relaterad produkt